perjantai 18. syyskuuta 2015

Talliesittely

Taas on jonkinaikaa siitäkin kulunut,kun viimeksi kirjoitin,mutta tästä tulee aika pitkä postaus.
 Tarhakuvat oli jotenkin niin huonolaatuisia etten niitä kehdannut laittaa,mutta tallissa on siis tarhatkin,oreille ja tammoille erikseen .
Toivottavasti ei kuitenkaan ikävystyttävä, tästä saatta kyllä tulla melkoinen romaani ;)
 Vasemmalla:Tallissa on tilavat karsinat,ja lähes jokaisella hevosella/ponilla on omansa. Osassa karsinoista hevosilla on heinäpussit,eli seinälle ripustettuna verkollinen heinää jota hevonen saa syödä vapaasti muttei kuitenkaan sotke paikkoja.Jokaisessa karsinassa on paikka hevosen omalle loimelle ja riimunnarulle,suitset ja riimu säilytetään naulakossa,jossa jokaisella hevosella on oma koukku varusteilleen.
Jokaisen karsinan yläpuolella seinällä on
paperi,jossa lukee karsinassa asuvan hevosen tiedot, kuten nimi,ikä,rotu,ruokintatiedot yms.
Karsinat siivotaan n. joka toinen päivä,ja lattiat lakaistaan muutaman kerran päivässä. Jokaisella hevosella ei kuitenkaan ole ikiomaa karsinaa,vaan ne asuvat ns. joukko karsinnassa,joka on suuri ja siinä mahtuu asumaan jopa 7 hevosta. joukkokarsinassa on tällä hetkellä hyvin tilaa,sillä  hevosia on 10 ja yksittäiskarsinoita 9. Yksityishevoset asustelevat lähinnä tallin sivukäytävällä,opetusponit taas keskikäytävällä. Vasemmalla olevassa kuvassa Belmiina (ruskea), Domino(musta), Veeti (takana) ja Selena(edessä,ei kokonaan kuvassa).
Tämä ponipoppoo tiomii opetuksessa,Domino tosin ei käy niin usein tunneilla,koska se on koulutusvaiheessa.


Tallin ovesta tullessa vasemmalla on varustenaulakko,jossa
jokaisella hevosella on oma koukkunsa missä säilytetään sen suitsia ja riimua. Näin kertauksena,jokaisen hevosen perusvarusteisiin siis kuuluvat suitset,riimu,riimunnaru sekä loimi. Joillain hevosistamme on enemmän kuin yhdet suitset,ja osalla saattaa olla myös apuohjia, esim. martingaalit. Omilla hevosillamme ei käytetä minkäänlaisia apuohjia, mutta rintaremmien hankkiminen olisi kyllä suunnitteillla. Jotkut hevosista saattavat tarvita myös juoksutusliinaa,jollaista tarvitsemme pääasiassa Dominon juoksuttamiseen.
Tallin ratsastuskenttä
Naulakossa roikkuu myös raippoja. Muistutukseksi kokemattomille, raippa on merkinantoväline,eikä se ole tarkoitettu hevosen rankaisemiseen tai muuhun hevosta vahingoittavaan toimintaan. Raippaa kuitenkin meidän tallilta tarvitsee vain toivoton säheltäjä Domino ja Laiskuri-Veeti,joka meinaisi aina jäädä torkuille tai sännätä kukkapuskaan välipalalle. Kaikenlaiset suitset eivät kuitenkaan sovi kaikille hevosille, joten jos hevonen ei tunnu tottelevan ohjia kunnolla,kannattaa ensin koittaa vaihtaa kuolainta. Yleisin kuolain hevosilla on ranskalainen nivelkuolain,mutta itse suosin myös esimerkiksi Fulmer-kuolainta. Jos kuolaimen vaihto ei auta,kannattaa harkita uuden suitsimalin kokeilua. Hevonen ei kuitenkaan tarvitse hyvinvointiinsa hirveää määrää varusteita,vaan perusvarustuskin riittää.

Vasemmalla: Esimerkki tallin heinäverkoista,joista on helppo syödä mutta roskaa tulee huomattavasti vähemmän kuin esimerkiksi paaliheinästä.Osassa karsinoita käytetään heinäkaukaloita.

Oikealla: Tallin ovelta oikealle käännyttäessä  vastaan tulee nurkkaus jossa säilytetään siivousvälineitä, heinäkaukaloita ja estepuomeja. Nurkassa on myös ruusukeseinä jossa säilytetään kaikkia hevosten voittamia ruusukkeita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti